Työtyytyväisyys pysynyt hyvällä tasolla
Alkusyksystä toteutetussa työyhteisökyselyssä selvitettiin henkilöstön työhyvinvointia viidellä eri osa-alueella:
- oma työ
- työyhteisön toimivuus
- esihenkilön toiminta
- osaaminen ja uudistuminen
- toimintakyky ja voimavarat.
Kyselyn vastausprosentti oli 72 (86 % vuonna 2020). Kaikkien vastausten kokonaiskeskiarvo oli 3,86 (asteikolla 1–5). Tulos ei muuttunut vuonna 2020 toteutetun kyselyn tuloksesta.
Eniten vahvuuksia henkilöstö näki olevan esihenkilötoiminnassa sekä omassa toimintakyvyssään vastata niin fyysisesti kuin psyykkisesti asiantuntijatyön vaatimuksiin. Myös oman työn tavoitteenasetannan ja sujuvuuden koetaan olevan varsin hyvällä tasolla.
Suurimmat kehittämistarpeet nousivat esiin kohdissa: “Otamme rohkeasti puheeksi vaikeatkin asiat” ja “Mietimme yhdessä muutosten vaikutuksia työhömme”.
Yksikkökohtaisissa tulosten purkutilaisuuksissa kävi ilmi, että kehittämistarve ei niinkään kohdistu yksiköiden sisäisen yhteistyön toimivuuteen, vaan ennen kaikkea yhteistyöhön yksiköiden välillä ja yhtiötasoisten prosessien ymmärtämiseen. Erityisesti henkilöstö toivoi, että muutosten vaikutuksia pohdittaisiin enemmän yhdessä. Myös kuulluksi tulemisen tarve on lisääntynyt.
Työyhteisökyselyn tuloksia on käsitelty johtoryhmässä ja yksikkökohtaisten työpajojen pohjalta on koottu teemat, joiden pohjalta tehdään toimenpidesuunnitelmat vuodelle 2023.
Sinua voi myös kiinnostaa
Mitä henkilöstöluvut kertovat?
Toimintamme on pitkään ollut maltillisella kasvu-uralla ja rekrytoimme työntekijöitä pääsääntöisesti toistaiseksi voimassa oleviin kokoaikaisiin työsuhteisiin.
Hansel-klubin toiminta alkoi vilkastua
Vuoden 2022 alkupuoli meni vielä koronan merkeissä, ja myös Postitalon toimistolla pelattiin koronaa pienissä terveysturvallisissa tiimeissä.
Sidosryhmät arvostavat hanselilaisten hankintalaki- ja kilpailutusosaamista
Asiakas- ja toimittajatyytyväisyyttä seurataan Hanselissa säännöllisesti.