Hanselin innovatiivisuus­tunnus valtion sähkön hinta­suojaukselle

Innovatiivisuuden kriteerinä on hankittujen ratkaisujen uutuus tilaajalle ja markkinalle sekä aikaansaadut vaikutukset hankinta­yksikön kannalta.

Sähkön hinta lienee ollut kaikkien huulilla kuluneen vuoden aikana. Hanselilla on kokemusta sähkön kilpailuttamisesta jo useamman julkaistun tarjous­pyynnön verran, mutta kilpailutuksella ei kuitenkaan voida vaikuttaa kaikkeen. Suurin osa sähkön hinnasta muodostuu sähkö­markkinoilla, ja sähkön markkina­hintaa emme mekään pääse karkuun.

”Päätimme kilpailuttaa kaksi salkun­hoitajaa kilpailemaan keskenään.”

Markkina­hintaa pystyy kontrolloimaan vain suojaamalla sähkön hintaa etukäteen. Sähkön hinnan suojaamiseen Hanselilla onneksi oli olemassa valmis ratkaisu – kilpailutettu salkun­hoitaja. Mutta kuinka saada salkun­hoitajasta paras mahdollinen irti? Edellä kuvatuista lähtö­kohdista lähdimme pohtimaan sähkön hinta­suojauksen kehittämistä niin, että salkun­hoitajalla olisi mahdollisimman suuri motivaatio yrittää suojata sähköä mahdollisimman edullisesti. Samalla ratkaisun täytyi totta kai olla hankinta­lain mukainen.

Vero­varoja säästyy

Useamman koe­ponnistetun mallin jälkeen ratkaisu muodostui: valtion sähkön hankinta­määrä on sen verran suuri, että sen pystyy hyvin jakamaan kahdelle eri salkun­hoitajalle. Päätimme kilpailuttaa kaksi salkun­hoitajaa kilpailemaan keskenään sopimuskauden ensimmäiset vuodet. Tämän jälkeen paremmin pärjänneen salkun­hoitajan kanssa käytetään optio sopimuksen viimeisistä vuosista. Paremmin pärjää luonnollisesti se salkun­hoitaja, joka on pystynyt edullisemmin sähköä markkina­muutoksilta suojamaan.

Kehittämämme ratkaisu täytti Hanselin vastuullisuus­analyysin tiukan seulan innovaatio­tunnuksen saamiseksi. Emme varmasti ole ensimmäisiä maailmassa, jotka pistävät kaksi salkun­hoitajaa kilpailemaan keskenään, mutta Suomessa malli ei ole tietääksemme kovin laajalti käytössä, ainakaan julkisessa hankinnassa. Positiivisena vaikutuksena tästä on hyvät mahdollisuudet saada edullisempaa sähköä ja säästää vero­varoja. Lopulta sähkön hinnan suojaamisessa onnistumisella voidaan potentiaalisesti säästää monin verroin suurempi summa kuin mitä sopimuksen kilpailuttamisella säästetään.

Tulosta

Sinua voi myös kiinnostaa

Vastuullisuuden johtaminen

Hanselin vastuullisuus­työllä on pitkät perinteet: työ käynnistyi pieni­muotoisesti ympäristö­asioista vuonna 2006 ja vuosi vuodelta vastuullisuuden edistämiseksi on tehty yhä enemmän.

Lue juttu

Hansel.fi: Hankin­tojen vastuulli­suus

Tavoitteenamme on toimia suunnan­näyttäjänä vastuullisissa ja vaikuttavissa hankinnoissa.

Lue juttu Linkki avautuu uuteen ikkunaan

Hansel.fi: Valtion sähkön hinta­suojaus

Valtion sähkön hintasuojaus -⁠yhteishankinta sisältää valtion sähkön hintasuojaussalkun sekä salkkuun kuuluvat asiakkaat

Lue juttu Linkki avautuu uuteen ikkunaan